Bioenergiapäivässä 21. lokakuuta Tampereella pohditaan geopolitiikan vaikutuksia energiatoimialaan, energiahuoltovarmuutta ja luonnontilan parantamista. Lisäksi tarkastellaan sähköistämisen vaikutusta bioenergia-alaan sekä bioenergian kilpailukykyä. 

Bioenergia-alan vuoden päätapahtuma Bioenergiapäivä käynnistää tuttuun tapaan energiamessuviikon Tampereella. Tapahtumassa on odotettavissa asiantuntijoiden puheenvuorojen lisäksi kohtaamisia alan muiden toimijoiden kanssa. Koko päivän seminaarin tapahtumapaikkana 21.10.2024 on Tampere-talo Tampereella. Tämän vuoden tilaisuus on jo kolmastoista Bioenergia ry:n järjestämä Bioenergiapäivä. Tapahtumakumppaneina Bioenergiapäivässä ovat Lassila & Tikanoja, Endress + Hauser Oy ja Brüning Group.  

–  On upeaa palata kahden vuoden jälkeen Tampereelle Bioenergiapäivään! Vuonna 2022 Ukrainan kriisi oli puhjennut ja päivässä keskusteluttivat erityisesti seuraavan talven näkymät. Nyt elämme jo uudessa normaalissa, Nato-Suomessa, jossa kiinteiden bioenergiajakeiden tarjonta on rajallista, hinnat ovat nousseet ja sähköistymistä vauhditetaan. Euroopan unioni vie uuden parlamentin ja komission voimin eteenpäin puhdasta siirtymää ja luontotoimia, sanoo Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.  

Seminaarin avaa Bioenergia ry:n hallituksen puheenjohtaja Savon Voiman toimitusjohtaja Juha Räsänen. Valtiovallan tervehdys kuullaan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin valtiosihteeri Päivi Nergiltä. Geopolitiikan vaikutuksista energiatoimialaan EU:ssa keskustelevat tutkija Liisa Kauppila Ulkopoliittisesta instituutista, kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto Tampereen yliopistosta ja energiakonversion ja järjestelmien professori Sanna Syri Aalto-yliopistosta. Teollisuusstrategian sekä energia- ja ilmastostrategian kehittämisestä rinnakkain kertoo teollisuusneuvos Juhani Tirkkonen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Kysymykseen, mitä liikenteessä pitäisi tapahtua 2035 mennessä, vastauksen antaa liikenne- ja kuljetusjärjestelmien professori Heikki Liimatainen Tampereen yliopistosta. 

Sähköistyminen ja kilpailukyky

Iltapäivässä kuullaan sähköistämisen vaikutuksesta bioenergia-alaan. Taina Hyppölä Forus Energiasta kertoo, miten sähköistäminen tuo uutta liiketoimintaa suonpohjille ja Juho Haukkala Metsän Woimasta, miten se vaikuttaa energiapuun hankinta- ja toimitusketjuun. Esa Lindholm Kuopion energiasta tarkastelee, millainen merkitys pienydinvoimaloilla on toimialalle. Kilpailukykyä koskevassa rinnakkaisseminaarissa Annukka Saari Teknologiateollisuudesta pohtii, onko Eurooppa hyvä paikka valmistavalle teollisuudelle ja onko tavoitteet parhain tapa edistää EU:n kilpailukykyä. Erika Laajalahti Bioenergia ry:stä antaa katsauksen hiilidioksidin talteenoton kehitykseen EU:ssa. Tuomas Niinistö Lukesta vastaa kysymykseen, mikä bioenergian rooli on tulevaisuuden energiajärjestelmässä. 

Huoltovarmuus ja luonnontilan parantaminen

Bioenergiapäivässä keskitytään myös tarkastelemaan huoltovarmuutta ja luonnontilan parantamista. Teemu Pasanen Puolustusvoimista valottaa, millainen rooli bioenergialla on Puolustusvoimien energia- ja ilmasto-ohjelmassa. Juha Wallius Huoltovarmuuskeskuksesta kertoo, mitä Suomessa pitäisi seuraavaksi tehdä energiahuoltovarmuuden kehittämiseksi. Kyösti Turkia Metsäkeskukselta avaa miten Etelä-Savossa energiapuureservit saadaan täyskäyttöön ja Kalle Kärhä Itä-Suomen yliopistosta jakaa kokemuksia biokaasun käytöstä raskaissa kuljetuksissa. Alan onnistumisesta monimuotoisuuden huomioimisessa keskustelevat Karoliina Muukkonen Energiateollisuudesta ja Johanna Haapala Luontoa Consultingista. Haapala esittelee myös uudistavaa metsien käyttöä. Iltapäivässä kuullaan lisäksi useita muita puheenvuoroja. Perinteiseen tapaan päivän päättää cocktailtilaisuus.  

Ilmoittautuminen auki

Tapahtuman ohjelma on nyt julkaistu ja siihen voi tutustua ja seminaariin ilmoittautua tapahtumasivulla. Organisaatioilla on mahdollisuus tapahtumakumppanuuteen näytteilleasettajana tai tapahtumasponsorina.  

Nähdään bioenergia-alan vuoden päätapahtumassa lokakuussa!  

Lisätietoa ja yhteydenotot tapahtumakumppanuuksista: Iida Hollmén, viestintäasiantuntija, Bioenergia ry, 044 489 0417, iida.hollmen(a)bioenergia.fi