Biohiiliala on kasvamassa voimakkaasti lähivuosina. Uusien biohiilen tuotantolaitosten lisäksi biohiilelle on syntynyt uusia käyttökohteita, jotka kiihdyttävät alan kehitystä. Kasvu vaatii tuekseen selkeän strategian biohiilen käytölle sekä kysyntää lisääviä toimia. 

Biohiiltä tuotetaan Suomessa tällä hetkellä kolmessa laitoksessa kaupallisesti. Uusia laitoksia ja olemassa olevien laajennuksia on suunnitteilla kymmenkunta.  

– Tuotantokapasiteetilla on hyvät mahdollisuudet yli kymmenkertaistua vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä biohiiltä tuotetaan reilut 10 000 tonnia vuodessa. Biohiilen mielenkiintoisia uusia käyttöalueita on vesienpuhdistuksessa, maataloudessa ja rakentamisessa, kertoo toimialapäällikkö ja biohiiliverkoston vetäjä Hannes Tuohiniitty Bioenergia ry:stä. 

Erilaiset biohiilet voivat vähentää peltojen, metsien ja hulevesien ravinne- ja haitta-ainevalumia. Metsäojissa ensin ravinteita keräävä biohiilisuodatin on mahdollista hyödyntää monikäyttöisesti maanparannukseen. Pelloilla biohiili tukee uudistavaa maanviljelyä, jossa tavoitellaan peltomaan hiilipitoisuuden lisäämistä ja maaperän aktiivista toimintaa. Pelloille hiili voi siirtyä lannan mukana, oltuaan ensin osana eläinten terveyttä edistäviä rehuja. Eläintilojen lietesäiliöiden päästöjä vähentävä ja ravinteiden kierrätystä edistävä biohiili on herättänyt vahvaa mielenkiintoa.  

Rakentamisessa biohiilen avulla voidaan parantaa rakennustuotteiden hiilitasetta, ja teollisuudessa biohiilellä voi korvata fossiilista hiiltä teknisenä hiilenä tai polttoaineena. Rakennusmateriaalina biohiili voi toimia pysyvän hiilivaraston lisäksi esimerkiksi pintamateriaaleissa vähentämässä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC). 

Biohiilen kysyntä on kasvanut erityisesti viherrakentamisessa ja kasvualustakäytössä. Kunnat ja kaupungit, kuten Helsinki biohiilihankkeellaan, ovat kiinnostuneita biohiilen käytöstä.  Julkisiin infrahankkeisiin biohiili on tulossa vähitellen. 

Biohiili on osa kestävyysmurrosta ja auttaa ratkaisemaan monikriisiä. Se tuo ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen parantamalla kasvustojen kuivuuden sietoa sekä auttamalla pidättämään lisääntynyttä sadantaa ja ravinnevalumia. Biohiilen tuotanto muuttaa suurimman osan tuotantoon käytetyn biomassan sisältämästä hiilestä pysyväksi hiilivarastoksi. Pysyvä hiilivarasto nostaa raaka-aineen kierrätysastetta. 

Biohiilialan kasvun kynnyksellä kaivataan selkeä strategia biohiilen käytölle. Kysyntää lisääviä toimia toivotaan niin yrityksiltä kuin myös valtiolta ohjauskeinoina. Bioenergia ry:n Biohiilialan edistämishankkeessa on tuotettu alan kaipaamaa biohiilen laatuluokittelua ja koottu tietoa biohiilen sekä pyrolyysitisleiden käytöstä. Tulokset julkaistaan lokakuussa.   

Lisätiedot: Bioenergia ry, Hannes Tuohiniitty, toimialapäällikkö ja biohiiliverkoston vetäjä, 040 194 8628, tuohiniitty@bioenergia.fi