Mitä on turve?
Turve on suokasvien jäännöksistä epätäydellisen hajoamisen tuloksena muodostunutta eloperäistä maa-ainesta, jota kerrostuu muodostumispaikalleen. Geologisesti turpeeksi luokitellaan aines, jonka orgaanisen aineen osuus kuivamassasta on vähintään 75 prosenttia.
Turve ja turvemaat
Turvetta syntyy kuolleista kasvin osista maatumalla hyvin kosteissa olosuhteissa. Hapen puutteen ja runsaan veden vuoksi kasvit eivät hajoa kunnolla ja näin syntyy kasvava turvekerros. Suomessa olosuhteet ovat suotuisat turpeen muodostumiselle, ja turvetta muodostuu jatkuvasti lisää.
Turvemaalla maan pintakerros on turvetta. Turvemaa voi olla kasvipeitteellinen tai kasvipeitteetön. Geologisesti määriteltynä turvemaa on vähintään 30 senttimetriä paksu turvekerrostuma.
Suomi on maailman soistuneimpia maita. Suomen maapinta-alasta on soita ja turvemaita lähes kolmasosa eli 9,08 miljoonaa hehtaaria. Alkuperäisen suoalan arvioidaan olleen noin 10,7 miljoonaa hehtaaria. Osa tästä suoalasta on kuitenkin muuttunut jo kivennäismaaksi. Turvemaita on kaikkialla Suomessa, eniten Pohjois-Suomessa ja vähiten Ahvenanmaalla.
Suomen ensimmäiset suot alkoivat kehittyä jo yli 10 000 vuotta sitten. Jääkauden jälkeen maan vapauduttua jäätiköstä ja vesipeitteestä käynnistyi soistumiseksi kutsuttu geologinen prosessi, jonka edellytys on ollut sopiva kostea ja viileä ilmasto. Soistuminen on kerran käynnistyttyään itseään voimistava prosessi, jota ylläpitävät otolliset ilmasto- ja topografiaolosuhteet. Uusia soita ja uutta turvetta syntyy edelleen Suomen soistumiselle suotuisissa olosuhteissa metsämaan soistumina, vesistöjen umpeenkasvun seurauksena sekä maan kohotessa rannikolla.
Tietoja Suomen soista
- Suomessa on noin 100 000 erillistä suoallasta
- Soista noin 33 500 on pinta-alaltaan yli 20 hehtaaria
- GTK:n tutkimien soiden keskisyvyys on 1,41 metriä
- Suomen soissa on turvetta 69,3 miljardia suo-m3
- Suomen turvevaroista yksi kolmasosa on Lapin läänissä, yksi kolmasosa Oulun läänissä ja yksi kolmasosa Oulun läänin eteläpuolelle.
Turpeen käyttökohteet
Turve on ainutlaatuinen luonnonvara, jonka monipuolisia ominaisuuksia hyödynnetään moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin energiantuotantoon. Energiaksi käytettävä turve on pitkälle maatunutta ja soveltuu myös maanparannukseen humuslisäystä kaipaaville maille ja joissakin tapauksissa kasvualustamateriaaliksi Turve on erinomainen kasvualusta ja maanparannusaine. Se tuo elinvoimaa maahan ja varmistaa terveemmät ja runsaammat sadot.
Turvetta käytetään muuhun kuin energiantuotantoon Suomessa noin 1,5–3 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Suurimmat käyttökohteet ovat kotieläintalouden kuivikekäyttö, kasvualustakäyttö sekä viherrakentaminen ja maisemanhoito. Muihin tarkoituksiin, kuten öljyjen imeytykseen, suodatukseen, kompostointiin tai kylpy- ja hoitoturpeeksi turvetta käytetään suhteellisen pieniä määriä.
Suon pintakerroksen heikosti maatuneilla turpeilla on rakenteensa ansiosta hyvä nesteenpidätyskyky. Lisäksi heikosti maatuneet turpeet sitovat ravinteita, metalleja ja kaasuja. Viime vuosina on kehitetty ja jo kaupallistunutkin uusia turpeeseen perustuvia tuotteita, kuten aktiivihiili ja erilaiset biostimulantit.
Turve-energia
Suurin osa Suomessa nostetusta turpeesta on tähän saakka käytetty energian tuottamiseen.
Turve on viime vuosikymmeninä ollut kotimaisena polttoaineena olennainen osa Suomen energiahuoltoa. Energiaturve on korvannut ennen kaikkea hiiltä. Turpeen merkitystä on lisännyt se, että turve mahdollistaa seospoltossa muiden vaikeammin hyödynnettävien polttoaineiden, kuten metsähakkeen ja peltobiomassojen, käyttöä. Etuna on myös tasalaatuisuus ja pitkäaikaisen varastoinnin kestävyys.
Energiaturpeen osuus Suomen energiatuotannosta on supistunut viime vuosina pariin prosenttiin ja kymmeneen prosenttiin kaukolämmöstä. Turpeen energiakäyttö on puolittunut viime vuosikymmenen noin 16 terawattitunnista (TWh) vuodessa. Sillä on kuitenkin edelleen merkitystä huolto- ja toimitusvarmuuden kannalta ja sitä on ostettu valtion ylläpitämiin varmuusvarastoihin vuosina 2022 ja 2023. Huoltovarmuuden kannalta tärkeää on kuitenkin jatkossa, että toimitusketjut ja osaaminen säilytetään ja turpeella on riittävästi kaupallista käyttöä.
Suomessa on 9,08 miljoonaa hehtaaria turvemaata eli noin kolmannes Suomen maapinta-alasta. Siitä 0,6 prosenttia on turvetuotantoon käytettyä pinta-alaa. Energiaturpeen kysynnän nopean laskun takia aktiivinen turvetuotantoala on puolittunut reilussa viidessä vuodessa noin 30 000 hehtaariin.
Energiantuotantoon käytetään pitkälle maatuneita, suuren lämpöarvon sisältäviä turpeita suon syvemmistä osista. Ne soveltuvat energiantuotantoon korkean hiilipitoisuuden vuoksi.
Energiaturpeen käyttäjät ja käyttökohteet
Turvetta käytetään sekä lämmön että sähköntuotantoon taajamissa, teollisuudessa ja kiinteistökohtaisessa lämmityksessä. Valtaosa energiaturpeesta käytetään kuntien ja teollisuuden sähköä ja lämpöä tuottavissa CHP-voimalaitoksissa. Lauhdesähkön tuotanto turpeella on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Pienissä kaukolämpölaitoksissa turpeen käyttö on noin yhden terawattitunnin verran.
Tällä hetkellä Suomessa on kymmeniä voimalaitoksia, jotka käyttävät yhtenä polttoaineenaan turvetta. Turvetta vuosittain käyttävien kaukolämpölaitosten määrä on vähentynyt, mutta edelleen suurin osa Suomen kaukolämpölaitoksista voi käyttää turvetta polttoaineenaan. Turvetta käytetään edelleen yleisesti pienemmissä lämpökeskuksissa ja kiinteistökohtaisessa lämmityksessä puun ohella.
Turpeen tuotanto ja käyttö ovat työllistäneet etenkin seuduilla, joilla muita työtilaisuuksia on ollut niukasti. Turvetoimialan suora työllistävyys on romahtanut viime vuosikymmenen alusta 2020-luvun alkuun noin neljäsosaan eli Bioenergia ry:n ja Koneyrittäjät ry:n arvioiden mukaan alle 2000 henkilötyövuoden (htv).
Ympäristövaikutukset
Turvetuotannon ympäristövaikutukset voidaan jakaa tuotantoa koskevien ympäristölupamääräysten mukaan karkeasti toiminnan tuottamiin vesistö-, melu ja ilmanlaatuvaikutuksiin sekä vaikutuksiin ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Turvetuotanto on poikkeuksellinen turvemaiden maankäyttömuoto Suomessa. Se on ainoa turvemaiden käyttömuoto, joka edellyttää ympäristölupaa.
Turvemaiden käytön historiaa
Suomessa turvemaat ovat olleet perinteisesti elannon ja hyvinvoinnin lähde, kuten kivennäismaatkin. Turvemaita on raivattu pelloiksi ja metsätalouden maaksi, turvetta on nostettu polttoaineeksi, karjan kuivikkeeksi ja maanparannukseen.
Maanviljelyyn soita on hyödynnetty ja muokattu 1600-luvulta lähtien. Soiden raivaus viljelymaaksi oli yleistä erityisesti 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, jolloin väestö kasvoi voimakkaasti sekä toisen maailmansodan jälkeen, kun menetetyiltä alueilta tullutta siirtoväestöä asutettiin.
1960-luvulla valtio rahoitti soiden ojittamista puuntuotannon lisäämiseksi erityisillä Mera-ohjelmilla. Tämä johti mittaviin metsäojituksiin 1960- ja 1970-luvuilla, mikä teki metsätaloudesta soiden ja turvemaiden yleisimmän käyttömuodon.
Turpeen hyödyntäminen energiantuotannossa tuli teknisesti mahdolliseksi jo 1800-luvulla, mutta sen käyttö lisääntyi vasta 1900-luvun puolella. Erityisesti 1970-luvun öljykriisistä lähtien turpeen energiakäytöllä on turvattu Suomen energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta.
Kuva: EPV Aurinkovoima Oy
Turvemaiden käyttö nykypäivänä
Vuonna 2017 Geologian tutkimuskeskuksentietojen mukaan valtaosa Suomen turvemaista oli metsätalouden käytössä (51,2 %), yli 4,6 miljoonaa hehtaaria. Suojeltuja turvemaista oli 13,2 prosenttia, yli miljoona hehtaaria. Muita luonnontilaisia soita oli yli 30 prosenttia. Maatalouden käytössä oli 2,8 prosenttia turvemaista eli neljännesmiljoonaa hehtaaria. Turvetuotannon tarpeisiin turvemaita oli otettu 0,8 prosenttia eli 0,07 miljoonaa hehtaaria.
Nykyään soiden ja turvemaiden käyttöä ohjaavat suoraan tai välillisesti lukuisat säädökset, sopimukset ja linjaukset. Ohjauskeinoilla pyritään edistämään soiden käyttöä sekä vaikuttamaan soiden ja turvemaiden käytöstä aiheutuvien haittojen hallintaan sekä erilaisten käyttömuotojen sijainnin ohjaamiseen.
Suoluonnon tilan turvaamiseen ja vesiensuojeluun tähtäävät linjaukset ja ohjauskeinot koskevat kaikkia soiden ja turvemaiden käyttömuotoja. Lisäksi soiden ja turvemaiden käytössä sovellettaviin toimintatapoihin eri toimialoilla ja niistä saatavien tuotteiden markkinakohteluun sekä energiantuotannon huoltovarmuuteen on käytössä ohjauskeinoja.
Suopeltoja on Suomessa viljelyssä 250 000 hehtaaria
Suurin osa soista on ojitettu metsätalouden tarpeisiin
Soista on suojeltu 13 prosenttia
Turvetuotantoalueiden jälkikäyttöön on monta mahdollisuutta
Alueesta riippuen suopohja soveltuu
- metsitettäväksi
- maatalouskäyttöön, kuten viljan ja erikoiskasvien viljelyyn
- uudelleen soistettavaksi
- lintujärveksi
Turvetuotannosta poistuneista suonpohjista maa- ja metsätalouteen on siirtynyt valtaosa Monitavoitteisten kosteikoiden osuus kuitenkin kasvaa nopeasti jälkikäyttömuotona.
GTK vastaa soiden ja turvemaiden kartoituksesta
Maailman suot ja turvemaat peittäisivät EU:n
Lähes 80 prosenttia luonnontilaisia
Valtaosa (3,5 miljoonaa km2, lähes 80 %) maailman turvemaista on koskemattomia tai lähes luonnontilaisia. Suurin osa hyödynnettävistä soista on maatalouskäytössä (300 000 km2).
Muita turvemaiden käyttömuotoja ovat metsätalous (150 000 km2), trooppisten soiden kuivattaminen (120 000 km2) eri tarkoituksiin, kasvuturpeen tuotanto (2 000 km2) ja energiaturpeen tuotanto (2 000 km2).
Turvetuotanto
Suomen turvemaista on turvetuotantoalueita kaikkiaan noin 38 000 hehtaaria (YM/2022). Vuonna 2023 turpeen tuotannossa oli noin 30 000 hehtaaria.
Turvetuotanto on kausiluonteista. Turpeen tuotantokausi ajoittuu normaalivuosina toukokuun puolivälistä syyskuun alkuun. Keskimääräisenä kesänä on 40–50 vuorokautta, jolloin tuotanto on mahdollista.
Tuotanto on myös sääriippuvaista, ja hehtaarituotokset vaihtelevat sekä vuosi- että aluetasolla. Energiaturpeen tuotanto on ollut 2000-luvulla keskimäärin noin 400 megawattituntia hehtaarilta. Energiaturpeen kokonaistuotanto on vaihdellut 2000-luvulla reilusta 4 terawattitunnista 35 terawattituntiin.
Turvetuotannon menetelmät
Ladattavat tiedostot ja hyödylliset linkit
Suostrategia 2011, 2000-luvun alkuvuosina todettiin, että maailman soisimman maan soiden ja turvemaiden suojelua ja käyttöä varten tulee laatia uusien kestävän maankäytön käytön periaatteiden mukainen strategia.
Turvetuotantoalueet uuteen maankäyttöön – Turvetuotantoalueiden jatkokäyttö – ELY-keskus
Uuden maankäytön suunnittelu – Turvetuotantoalueiden jatkokäyttö – ELY-keskus
Ilmastoviisaat ratkaisut turvetuotantoalueiden jatkokäyttöön – Opas maanomistajalle ja laajempaan suunnitteluun (arcgis.com)
Kotimaisten polttoaineiden toimintaympäristö ja käyttöarviot 2028 saakka (afry.com) 8.2.2023
Kuiviketilanteen nykytilan tarkastelu ja lähitulevaisuuden kehitysnäkymien arviointi 20.9.2023
Energiaturpeen laatuohje – VTT-M-05993-17
Energiaturpeen tuotantotekniikka (Alakangas, E. et al, 2011)
Turpeen tuotanto ja käyttö – yhteenveto selvityksistä, VTT tiedotteita 2550
Turpeen uudet jalostusmahdollisuudet, Pohjois-Pohjanmaan liito 2015
Torjutaan turvepaloja – opas kuljettajalle
Torjutaan turvepaloja
Torjutaan turvepaloja -koulutusvideo (45 min)
Turvetuotanto ja turvepalot (diasarja 1/3)
Riskit ja onnettomuuksien ehkäisy (diasarja 2/3)
Turvepalojen sammutus ja pelastustoiminta (diasarja 3/3)
Turvetuotannon vesistövaikutukset
Ominaiskuormitusselvitys 2011-2015
Ylivirtaamaselvitys 2014-2015
Turpeen mittausopas, Turpeen mittauksen neuvottelukunta 2017
Turvetuotannon melu- ja pölypäästöt sekä niiden hallinta
Turvetuotantoalueiden ominaiskuormitusselvitys 2011-2015
Esitys: Ominaiskuormitusselvitys 2011-2015
Turvetuotantoalueiden ylivirtaamaselvitys 2014-2015
Esitys: Turvetuotantoalueiden ylivirtaamaselvitys 2014-2015
Kyyjärven humus- ja kiintoaineselvitys: turvetuotannon osuus n. 1 %
Sivua on päivitetty syyskuussa 2024.