Bioenergialla tuotettiin kaiken kaikkiaan noin 13 % energian loppukäytöstä Euroopassa vuonna 2022 ja yli puolet (54 %) Euroopan uusiutuvasta energiasta.   

Bioenergia-alan eurooppalainen kattojärjestö Bioenergy Europe on julkaissut kuluneella viikolla uusimman raporttinsa alan kehityksestä. Raportissa esitellään tilastotietoa viimeiseltä laajasti saatavilla olevalta tilastojaksolta, vuodelta 2022 ja luodataan alan kehitysmahdollisuuksia myös tulevaisuuteen vuosiin 2030 ja 2050 saakka.  

Euroopan käyttämästä energiasta lähes puolet kuluu lämmitykseen ja jäähdytykseen, josta bioenergian osuus oli 19 %, kun se muilla uusiutuvilla energialähteillä (lämpöpumput, geoterminen energia ja aurinkolämpö) oli yhteensä 4 %. Fossiilisten energialähteiden osuus lämmityksessä ja jäähdytyksessä oli 75 %. On huomionarvoista, että EU-jäsenmaista kahdeksan kärkimaata uusiutuvan energian osuudessa ovat maita, joissa bioenergian käyttö on suhteellisesti korkeinta.  

– Epävarmassa turvallisuustilanteessa bioenergia turvaa Euroopan energiaomavaraisuutta ja vähentää samalla energiantuotannon ilmastopäästöjä. Bioenergia korvaa merkittävästi fossiilista energiaa, jonka osuus Euroopan lämmityksestä ja jäähdytyksestä on pysynyt korkealla, vaikka EU vähensi Venäjän hyökkäyssodan ja energiakriisin takia etenkin maakaasun kulutusta. EU on myös lisännyt kivi- ja ruskohiilen käyttöä 2020-luvulla, mitä ei kovin paljon ole tuotu esiin, toteaa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka. 

Bioenergia oli Euroopassa 95 %:sti kotimainen energialähde vuonna 2022, kun kotimaisuusaste esimerkiksi öljyssä oli 2 %. Vuosina 2020–2022 Euroopan tuontiriippuvuus kasvoi merkittävästi kaikkien fossiilisten energialähteiden osalta. Bioenergia tuotettiin pääasiallisesti (70 %) kiinteillä biomassoilla, kuten puulla. Nestemäisten biopolttoaineiden osuus oli 12,6 % ja biokaasun 11 %. Yhdyskuntien biojätteellä tuotettiin 6,6 % Euroopan bioenergiasta. 

Suomessa bioenergian osuus energian loppukäytöstä vuonna 2022 oli 38 % ja osuus uusiutuvasta energiasta 74 %. Suomi ei silti ole Euroopan viiden suurimman bioenergian käyttäjän joukossa. Eniten bioenergiaa käyttäviä maita ovat Saksa, Ranska, Italia, Ruotsi ja Puola. 

Energiateollisuus ry julkaisi 27.12. uusimpia tuloksia suomalaisten energia-asenteista. Valtaosa suomalaisista (71 %) pitää bioenergian määrää sähköntuotannossa vähintään sopivana. Kaukolämmössä puuta ja muuta bioenergiaa tukee kehittämissuuntana neljännes suomalaisista, mikä tarkoittaa, että kannatus on noussut vuoden 2018 tasolle.  

Bioenergy Landscape 2024 Report – Policy Brief 

Lisätiedot: Harri Laurikka, toimitusjohtaja, Bioenergia ry, harri.laurikka(a)bioenergia.fi, 040 1630 465