Luonnon monimuotoisuus on kaikkien vastuulla – ja myös Bioenergia ry on ottanut uusia askelia tämän yhteisen vastuun täyttämiseksi. Uuden strategian myötä luonnon monimuotoisuus on tullut yhä vahvemmin osaksi järjestön toiminnan kehittämistä, mikä on näkynyt myös yhdistyksen toimiston henkilöstössä: toukokuussa 2024 sain vastuun luonnon monimuotoisuuteen liittyvästä toiminnasta. Seuraavaksi kysymys kuuluukin, miten bioenergian toimialaa voidaan kehittää luonnon kannalta kestävämpään suuntaan?
Keväällä julkaistussa tiekarttaraportissa Bioenergia ry kuvasi tilannetta ja suunnitelmiaan luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa ja lisäämisessä.
Raportin julkaisun jälkeen aiheeseen pureuduttiin tarkemmin selvitystyön kautta, jota työstettiin kesä 2024. Selvityksessä ääneen pääsivät haastatteluin alan asiantuntijat, yritykset, niiden vastuullisuushenkilöt ja puunostajat, toisten järjestöjen edustajat ja muut asian kanssa työskentelevät. Lisäksi aiheeseen pureuduttiin kirjallisesti, ja tarkasteluun pääsivät bioenergian luontovaikutukset. Työn pohjalta saatiin uusia kehitysideoita asian eteenpäin viemiseksi.
Selvitystyön pohjalta kohti toimintaa
Luonnon monimuotoisuuden löytää vain maastosta, kirjoitti Tage Fredriksson vuosi sitten Bioenergia ry:n blogissa. Näkemyksemme on edelleen sama – luonnon monimuotoisuus ei sijaitse juhlapuheissa, vaan metsissä, maaperässä, soilla ja vesistöissä.
Monimuotoisuuteen vaikuttavat muun muassa maa- ja metsätalous. Bioenergiaa saadaan pääasiassa sivuvirroista, jolloin sillä ei ole paljoa suoria vaikutuksia esimerkiksi maatalouspuolella. Metsätalouspuolella bioenergian korjuulla on omia vaikutuksiaan – ja niiden tunnistaminen edesauttaa luontotyötä alalla.
Metsä ja metsäenergia
Suurin osa Suomen lajeista on metsän lajeja, ja talousmetsän hoitokäytännöt vaikuttavat niihin laaja-alaisesti. Usein vaikutukset ovat lajien elinoloja heikentäviä. Samoin erilaiset metsäluontotyypit harvinaistuvat metsätaloustoimien seurauksena.
Metsäluonnon monimuotoisuus on itsessään tärkeä arvo, mutta lisäksi se on metsien terveydelle ja niiden säilyvyydelle elinehto. Metsäenergian korjuun luonnon monimuotoisuutta huomioivilla käytännöillä voidaan ehkäistä korjuun haittoja sekä parantaa talousmetsien monimuotoisuutta.
Mitä seuraavaksi?
Edunvalvonnassa Bioenergia ry pyrkii siihen, että EU:n jäsenmailla on riittävästi tilaa ja joustoa etsiä parhaita ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä. Tärkeää on toimia kaikilta osin mahdollisimman kustannustehokkaasti ja hyödyntää synergiat.
Bioenergia ry on Energiateollisuus ry:n kanssa tehnyt metsäenergian hankintasuosituksen vuonna 2021, ja nyt sen on tunnistettu olevan päivityksen tarpeessa. Hankintasuosituksen päivittäminen tapahtuu työryhmässä, jossa on mukana molempien järjestöjen edustajia. Päivityksellä pyritään luomaan paitsi yhteisiä suuntaviivoja luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta, myös laajempaa keskustelua aiheen ympärille. Työ valmistunee keväällä 2025.
Bioenergia ry:ssä tunnistetaan myös kouluttautumisen tärkeys luonnon monimuotoisuuden osaamisen kasvattamiseksi. Pidämme uutiskirjeissämme esillä tulevia koulutusmahdollisuuksia. Lisäksi suosittelemme Energiateollisuus ry:n ja Adaton joka toinen vuosi järjestettävää luonnonhoitokoulutusta. Tänä vuonna koulutus käsitteli luonnonhoitoa metsäsertifioinnin näkökulmasta: aiheesta on juttu Bioenergia-lehdessä.
Vuotuisessa Bioenergiapäivässä luonnon monimuotoisuuden merkityksen on todettu kasvavan vuosi vuodelta, ja haluammekin tuoda aihetta keskusteluun alan sisällä. Sen lisäksi viestimme luontoon liittyvistä asioista kasvavissa määrin kanavissamme. Teemme myös selvitystä jäsentemme luontotyöstä.
Osana monimuotoisuustyötämme osallistumme mielellämme useiden järjestöjen yhteisiin hankkeisiin, joissa voidaan yhdessä parantaa asioita luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Lisäksi jo aiemmin todetun linjan mukaan haluamme jäseninemme olla mukana eri tavoilla luonnon monimuotoisuusstrategian sekä ennallistamissuunnitelman toteutuksissa.