Euroopan on syytä edetä teknologianeutraalisti ja tarttua aiempaa hanakammin myös bioenergian sekä siihen liittyvien pysyvien hiilenpoistomenetelmien mahdollisuuksiin. Energiaturvallisuuden merkitys on korostunut ja energian kohtuullisella hinnalla on valtava merkitys talouden kilpailukyvylle. Näitä viestejä Bioenergia ry toivoo Euroopan uuteen puhtaan teollisuuden ohjelmaan.

EU hioo paraikaa seuraavan komission työohjelmaa, joka tulee määrittämään vuosina 2025-2029 käynnistettävät uudet eurooppalaiset lainsäädäntöhankkeet. Euroopan turvallisuus on vakavasti uhattuna ja se tulee työohjelmassa näkymään kaikkine seurannaisvaikutuksineen. Myös kansainvälisen talouden ja kilpailukyvyn osalta EU on tienhaarassa, jota on kuvattu syyskuussa julkaistussa Draghin raportissa. Yksi raportin viesteistä on, että Euroopan on radikaalisti muututtava kilpailukyvyn parantamiseksi.

– Emme voi jatkaa tiellä, jossa sääntelyn määrää ja raportointia taloudessa lisätään ja siitä tehdään yhä yksityiskohtaisempaa. Muutos ei suinkaan tarkoita, että kaikista sovituista tavoitteista pitäisi luopua. Meidän on vain tehtävä se mihin Euroopassa uskomme, mutta fiksummin ja yksinkertaisemmin, toteaa Bioenergia ry:n hallituksen puheenjohtaja, Savon Voima Oyj:n toimitusjohtaja Juha Räsänen.

Ensimmäisen sadan päivän aikana uusi komissio tuleekin valmistelemaan puhtaan teollisuuden ohjelman (Clean Industrial Deal), jossa tulee olemaan kolme kärkeä: päästöjen vähentäminen, puhtaat teknologiat ja investointien edistäminen.

Bioenergiaan liittyvissä nettonollateknologioissa Suomi ja Eurooppa pitävät vahvasti kansainvälistä kärkeä. Uusia nousevia teemoja ovat laajeneva biotalous sekä hiilidioksidin talteenotto, hyödyntäminen ja pysyvä poisto. Suomen vahvuudet näissä on nyt hyödynnettävä täysimääräisesti.

– Puhtaan teollisuuden ohjelman tulee olla teknologianeutraali, ja se tarkoittaa myös kestävää bioenergiaa. Bioenergia on energialähteistä ainoa, joka mahdollistaa hiilen poistamisen ilmakehästä kustannustehokkaasti CCUS-teknologioiden tai biohiilen avulla. Seuraavan komission on edistettävä kannustimia hiilenpoistolle ilmakehästä sekä autettava luomaan Eurooppaan infrastruktuuria hiilidioksidin siirtoon, kuljetukseen ja varastointiin. Toivon myös, että bioperäisestä hiilidioksidista saamme aidosti luotua biotalouden arvonnousua ja taloudellista sekä aluetaloudellistakin piristysruisketta Suomeen, Räsänen jatkaa.

Jos Eurooppa haluaa saavuttaa 90 % päästövähennykset 2040 mennessä, uusiutuvan energian osuuden tulisi nousta komission mukaan 75 %:iin. Vuonna 2022 oltiin 23 %:ssa ja bioenergian osuus oli tästä yli puolet. Bioenergia on Euroopassa 95-prosenttisesti kotimaista, mikä on epävarmassa ja blokkiutuvassa maailmassa vahvuus. Suomessa asia on erityisen tärkeä, koska käytämme EU:n jäsenmaista bioenergiaa suhteessa toiseksi eniten Latvian jälkeen.

Komissio arvioi alkuvuodesta, että vuonna 2040 Euroopassa on otettava hiilidioksidia enemmän talteen teknologialla kuin pystymme luonnon hiilinieluilla poistamaan. Tässä muutoksessa Pohjoismaiden on yhdessä pidettävä huolta, että biomassasta peräisin oleva hiilidioksidi on eurooppalaisissa suunnitelmissa mukana sille kuuluvalla painoarvolla.

Lisätiedot:
Bioenergia ry, Harri Laurikka, toimitusjohtaja, 040 1630465, harri.laurikka@bioenergia.fi 
Savon Voima Oyj, Juha Räsänen, toimitusjohtaja, juha.rasanen@savonvoima.fi