Vihreän siirtymän investoinnit voivat merkittävästi kasvattaa Suomen taloutta ja työllisyyttä, kun hankkeita saadaan tehokkaasti etenemään. Bioenergia-ala on keskeisessä roolissa erityisesti vetytalouden, biojalostamoiden ja hiilidioksidin talteenoton sekä biokaasu- ja biohiilihankkeiden osalta. 

Tänään julkaistu Vihreän siirtymän investointien vaikutusten arviointi-raportti analysoi EK:n vihreiden investointien dataikkunan tietoja. Bioenergia ry on ollut osarahoittajana hankkeessa, jota koordinoi Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja toteutti Gaia / Sweco. Hankkeessa on arvioitu eri hankevaiheiden etenemisen tyypillisiä todennäköisyyksiä, ei yksittäisten hankkeiden tilannetta. Tulosten mukaan Suomen bruttokansantuote olisi vuosittain 3 miljardia euroa korkeammalla tasolla, jos EK:n dataikkunaan nyt listatuista vihreistä investointihankkeista toteutuisi viidennes. Lisäksi työllisyys kasvaisi 12 000 henkilöllä vuodessa. 

– On keskeinen havainto, että voimme yhteiskuntana vaikuttaa siihen, kuinka moni EK:n dataikkunan hankkeista etenee. Dataikkunassa on merkittävä volyymi bioenergiasektoriin liittyviä hankkeita. Näitä on erityisesti vetyhankkeissa, biojalostamoissa, hiilidioksidin talteenotossa ja käsittelyssä sekä biokaasu- ja biohiilihankkeet. Bioenergiaan liittyvien hankkeiden kotimaisuusaste ja siten työllisyysvaikutus on tyypillisesti korkea, toteaa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka. 

Biojalostamohankkeita dataikkunassa on 6,6 miljardin euron arvosta ja lisäksi Nesteen uusiutuvien polttoaineiden tuotantoon tähtäävän Porvoon jalostamon muutosohjelman kokonaisinvestointi on n. 2,5 miljardia euroa. 

Hiilidioksidin tekninen talteenotto, käsittely, hyötykäyttö ja varastointi on hankekannassa nousussa. Merkittävä osa dataikkunan vetyhankkeista (kokonaisvolyymi 15,5 miljardia euroa) perustuu biogeenisen hiilidioksidin talteenottoon esimerkiksi synteettisten polttoaineiden valmistuksen yhteydessä. Lisäksi Suomessa on hiilidioksidin käsittelyyn ja varastointiin liittyviä hankkeita (arvio volyymistä tällä hetkellä 900 miljoonaa euroa). Biokaasuhankkeita dataikkunassa on 750 miljoonan euron edestä ja biohiilihankkeita 44 miljoonaa euroa.  

Kiinteiden polttoaineiden bioenergiahankkeita dataikkunassa on 275 miljoonaa euroa. Näistä suurin osa on jo käynnistynyt. 

Lisätiedot: 
Harri Laurikka, toimitusjohtaja, 040 1630465, harri.laurikka@bioenergia.fi