Tukholma kohti 100-prosenttisesti uusiutuvaa

Fortumin ja Tukholman kaupungin omistama yhtiö on rakentanut uuden biolämpövoimalaitoksen keskelle Tukholmaa. Laitos otetaan tuotantokäyttöön vuoden 2016 alkupuolella.

Värtanin satamassa sijaitseva voimalaitos on suunniteltu käyttämään pelkästään puuta, mutta se voi käyttää myös muuta biomassaa (mm. turvetta) sekä kivihiiltä. Yhtiö arvioi, että lähes puolet puusta kuljetetaan junalla ja lähes saman verran laivalla. Vain 10 % polttoaineesta kuljetetaan maateitse. Kotimaasta saatava polttoaine tulee rautateitse ja tuontipuu laivoilla, ennen kaikkea Baltiasta. Tarvittaessa kaikki polttoaineet voidaan ottaa vastaan joko junalla tai laivoilla.

Laitos tuottaa täydellä teholla 130 MW sähköä ja 280 MW lämpöä kun otetaan huomioon savukaasupesureista saatava lisälämpö. Tuotettava lämpö tulee olemaan 1 700 GWh ja sähkö 750 GWh. Päästöt vähenevät 650 000 tonnia ja nettomääräisesti lisätään 1500 GWh.

Puu korvaa ennen kaikkea kivihiiltä, jonka sekaan nyt on käytetty myös muita kiinteitä biopolttoaineita. Yhtiö tuottaa lämpöä ja sähköä tukholmalaisille myös kahdessa jätteenpolttolaitoksessa ja 150 000 tonnia pellettiä käyttävässä Hässelbyverketissä. Uuden investoinnin ansiosta Fortumin tukholmalaisille tuotetusta energiasta 86 % on uusiutuvaa, ja viimeistään vuonna 2030 energia olisi 100 % uusiutuvaa. Tähän voidaan päästä jopa suunniteltua nopeammin.

Tällä hetkellä Tukholmaan tuodaan 2 miljoonaa tonnia polttoainetta, jolla tuotetaan 7 TWh lämpöä, 1,3 TWh sähköä ja eri tekniikoilla 0,44 GWh kaukokylmää. Liikevaihto oli viime vuonna 6 512 miljoonaa kruunua ja tulos oli 1 700 miljoonaan kruunua.