Pollesta lämpöä ja sähköä

Fortum on kehittänyt talleille palvelun, jossa hevosenlanta tulee energiahyötykäyttöön.

- Kyseessä on täyden palvelun paketti, joka toteutetaan ja räätälöiden tallien tarpeiden mukaan. Toimitamme kuivikkeet ja haemme pois lannan, johtaja Anssi Paalanen Fortumin Horsepower -liiketoiminnasta kertoo.

Kuivikkeet ilmestyvät tallille ja lanta katoaa. Tallin ei tarvitse tehdä muuta kuin maksaa laskut.

Palvelun toiminta-alueen on Uusimaa, Tampere, Turku, Lahti, Kouvola, Porvoo rajauksella. Kuljetusetäisyys on 80–100 km lähimmästä kattilasta. Palvelun voi ostaa vähintään neljän hevosen talli tai talli, jolla syntyy vähintään vaihtolavallinen (15 m3) kuivikelantaa kolmen kuukauden aikana. Fortum vastaa toimitusten ajoituksesta. Kuivike tuodaan eri kuormalla kuin lanta haetaan.

Yrityksen asiakkaina on yli 170 ravi- että ratsutallia, joilla on 2 500 hevosta. Suurimmat asiakkaat ovat Vermon ja Jokimaan tallit.

Kuivikkeet jakavat mielipiteitä

Kuivikkeista on paljon eri näkemyksiä. Vaihtoehtona on tuore irtonainen sahanpuru, kutteri, puupelletti ja kuivikekäyttöön valmistettu purupelletti. Kosteaa purua kuluu tilavuudessa enemmän, koska sen imukyky on matalampi. Purupelletti on suomalaisen yhteistyökumppanin tekemää. Se on suunniteltu erityisesti kuivikekäyttöön, sillä se hajoaa helpommin hevosen jalkojen alla.

Fortumin omat autot eivät tiloilla käy, vaan kuljetukset on ulkoistettu kuljetusfirmoille. Logistiikan hallinta on keskeinen osa toimintaa. Lannan noutoon on kaksi eri tapaa: vaihtolava tai lastaaminen koura-autolla asiakkaan lantalasta. Kuivike tulee tiloille pakattuna, lukuun ottamatta tuoretta purua. Pelletti toimitetaan pääasiassa suursäkkeinä.

Lanta palaa puhtaasti kattiloissa

Syötetty heinä tulee hevosen läpi melkein kokonaisuudessaan, sillä hevosen ruumiinsulatuksen hyötysuhde on melko heikko. Kahdella hevosella lämmittää jo ison omakotitalon vuoden verran. Tästä heinää ja puuta pääasiassa sisältävästä massasta tuhkaa syntyy noin 10 p-%. 

Fortumissa on arvioitu, että jopa puolet Suomen hevosenlannasta olisi mahdollista saada energiahyötykäyttöön. Yritys aloitti lannanpolton kokeilun kesällä 2015 Järvenpään laitoksellaan. Lantaa on käytetty yhtäjaksoisesti syyskuusta 2015 lähtien.  Lannan osuus polttoaineen joukossa vaihtelee, ollen keskimäärin noin 10 %. Fortumin toimittamaa hevosenlantaa on hyödynnetty lisäksi kuudessa muussa kattilassa. Yhteistyötä yritysten kanssa on tarkoitus jatkaa.

Ennakkoluuloista positiiviseen

Hevosenlannan uusi hyötykäyttö saa aikaan ihmettelyä. Fortumissa on kuultu kaikki mahdolliset letkautukset. Isompia ratkaisuja ja älykkäitä keinoja on kuitenkin löydyttävä, että lannan ravinteet saadaan hyötykäyttöön.

Laajentamista kiertotalousratkaisuissa on mietitty. Tarkoituksena on kierrättää myös muita talleilta tulevia jakeita mm. metallit ja pakkausmuovit.

Myös toiminta Ruotsissa on alkamassa. Siellä markkinat ovat Suomeen nähden suuret. Hevosia on viisi kertaa enemmän kuin Suomessa.

Voit lukea lisää Fortum horsePowerista 26.10.2017 ilmestyvästä Bioenergia-lehdestä.

Kuva: Fortum Horsepower

Lisätietoa: Hannes Tuohiniitty, puh. 040 194 8628, hannes.tuohiniitty(a)bioenergia.fi