Laatu korvaa määrän kesän turvetuotannossa

Turvetuottajien toiveet paremmista elokuun säistä eivät toteutuneet. Energiaturvetta nousi selvästi vähemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Bioenergia ry:n kuukausikyselyn mukaan jyrsin- ja palaturpeita oli elokuun loppuun mennessä tuotettu varastoaumoihin 8,5 miljoonaa kuutiometriä. Viime vuonna vastaavan ajankohdan saldo oli 9,1 miljoonaa kuutiometriä. Ympäristö- ja kasvuturpeita oli aumoissa 1,4 miljoonaa kuutiometriä, mikä on 0,1 Mm3 enemmän kuin viime vuoden elokuun lopussa. Syyskuussa turvetta ei enää nouse niin paljoa, että päästäisiin viime vuoden kokonaistuotantoon, 10,8 miljoonaan kuutiometriin.

Määrän korvaa kuitenkin osittain turpeen parempi laatu. Kesän mittaan kertyneet tiedot eri puolilta maata ennakoivat kuivaa ja hyvälaatuista turvetta. Syksyn mittaan energiaturpeen keskimääräinen lämpöarvo tarkentuu ja ennakko-oletus voi vahvistua. Myös kasvu-, imeytys- ja maanparannustarkoituksiin tuotettu turve on voitu tuottaa laadukkaana.

Turvetuotantolukuja selittävät kysynnän muutosten lisäksi viileä kesä. Ilmatieteenlaitoksen mukaan kesä oli maan etelä- ja keskiosassa laajalti harvinaisen viileä. Keskilämpötila oli monin paikoin yli asteen tavanomaista alhaisempi. Maan pohjoisosassa kesän keskilämpötila oli noin 0,5 astetta tavanomaista viileämpi. Päivittäiset ylimmät lämpötilat olivat tänä kesänä keskimäärin kuudenneksi kylmimmät 1960-luvun alusta lukien. Maan keskivaiheilla ei tänä kesänä ollut yhtään hellepäivää. Kesän sademäärä oli yleisesti ottaen lähellä tavanomaista, mutta kuten yleensä kesäisin, sateissa esiintyi suurta paikallista vaihtelua. Harvinaisen paljon sadetta mitattiin Pohjois-Lapissa.

Lisätietoa: Hannu Salo, puh. 040 502 2542, hannu.salo(a)bioenergia.fi