Kuiva puu on kunkku tulisijoissa ja pienissä kattiloissa 

Yli puolet Suomen pientaloista lämpiää puulla. Arviolta 600 000 pientalossa tulisija tai kattila toimii merkittävänä osana lämmitystä. Luonnonvarakeskus Luken ja Tilastokeskuksen joulukuussa 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan puun energiakäyttö pientaloissa on edelleen kasvussa. Samaan aikaan rakennusten energiatehokkuus on parantunut. Puulämmitys on arvossaan niin kaupungeissa kuin haja-asutusalueella ja polttopuun kauppa on kasvanut. 
 
Haasteena tänä talvena on ollut kosteat polttopuut. Viime vuoden runsaat sateet vaikeuttivat polttopuiden tuotantoa. Mikäli puut pääsivät kastumaan, ne eivät varastoissa kuivu talven aikana. Varastopuissa on ollut jopa hometta. Märkä puu palaa tehottomasti, likaa polttolaitetta ja tuottaa enemmän päästöjä. Lämmittäjien kannattaakin harkita polttavatko huonosti kuivuneita puita.  
 
Ohjeistus pienpolttoon ennallaan 

Viime aikoina on uutisoitu, että tuoreen puun polttaminen suuremmissa lämpölaitoksissa olisi kannattavaa. Tuoreen puun kokeilut ovat koskeneet suuria kaukolämpölaitoksien kattiloita, joiden yhteydessä on savukaasun lauhdutin. Uutinen on saanut pientalojen lämmittäjät pohtimaan kannattaisiko heidänkin käyttää muuta kuin kuivaa puuta. 
 
Bioenergia ry painottaa, että ohjeistus pientaloasukkaalle on edelleen sama. Kuivien ja puhtaiden puiden polttaminen on edelleen energiatehokkainta ja lähipäästöjen kannalta parasta. 
 
Lisää tietoa energiatehokkaasta puun poltosta

Lisätietoja: toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty, puh.  040 194 8628, hannes.tuohiniitty(a)bioenergia.fi