Alkukesän viileys viivytti turvetuotantokauden alkua

Turpeen nostoon päästään yleensä toden teolla toukokuussa, ja juhannusviikolla on koko vuoden tavoitteesta puolet koossa. Tänä vuonna näin ei ole, sillä ainoastaan uusilla ja eteläisillä alueilla nosto alkoi ennen kesäkuuta. Pohjoisessa tuotanto on aloitettu vasta kesäkuun puolivälissä. Varastoaumoihin on saatu eri turvelaatuja vasta puolet verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.  Pitkälle kesään pysynyt routa on haitannut palaturpeen pintaanajoa ja vaikeuttaa pääsemistä tavoitteisiin. Monin paikoin jää toinen sato saamatta ellei säätyyppi vaihdu suotuisaksi lähiaikoina.

Jumittunut lupapolitiikka näkyy tuotannossa

Koko toimialan tuotantotavoitteeksi Bioenergia ry arvioi noin 15 miljoonaa kuutiota. Siihen on vielä hyvät mahdollisuudet. Näin voitaisiin täyttää kasvava ympäristöturpeiden kysyntä ja varmistaa energiaturpeen huolto- ja toimitusvarmuus.   
– Jos tavoitteisiin ei päästä, ensimmäiseksi tulee pula kuivikkeina, kompostoinnin tukiaineena ja kasvuturpeena käytettävästä ympäristöturpeesta, sanoo tuotantojohtaja Juha Koskiniemi Vaposta.

Näihin turvetuotteisiin myös panostetaan nostossa tänä vuonna. Tätä kuitenkin vaikeuttaa, että laadukkaan pintaturpeen alueet alkavat olla vähissä eikä nykyisellä ympäristölupapolitiikalla helpotusta ole luvassa.

Lisätietoa: Hannu Salo, puh. 040 502 2542, hannu.salo(a)bioenergia.fi